Waar leven de scharrelkippen

Waar leven de scharrelkippen?

De kippen worden gehouden in een klassiek scharrelsysteem. In 1/3 van de stal lopen de kippen op de grond waar men kan scharrelen. De overige 2/3 is bedekt met roosters 80cm hoger dan de scharrelruimte. Daar wordt de mest opgeslagen.

 

Per m² staloppervlak (zonder de legnesten) mogen er 9 kippen gehouden worden.

Onze stal is opgebouwd uit 2 verdiepen met een betonnen tussenvloer. Zo kunnen er dubbel zoveel kippen gehouden worden op hetzelfde stuk grond. Zo komen we aan een totaal van 36500 scharrelkippen.

 

De kippen leggen hun eieren in de legnesten. Per verdiep zijn dit 2 lange rijen (precies een lang hondenhok). Langs de zijkant gaan de kippen in de legnest waar men rustig in het donker op een matje de eieren kan leggen. Deze rollen dan zachtjes naar het midden van de legnest waar deze op een transportband verzamelt worden.

Er worden ook eieren buiten de legnest gelegd. Deze worden dagelijks manueel opgeraapt. Om dit de beperken zijn de lichten zo geplaatst dat er nauwelijks schaduwplekken in de stal aanwezig zijn.

 

De drink- en voederlijnen hangen vlakbij de legnesten.

 

Omdat kippen op stok gaan slapen zijn er zitstokken voorzien. Dit zijn een soort van rekken gemaakt enkel uit buizen die tussen de voederlijnen staan. Als we deze buizen uit de stal na elkaar leggen komen we aan 5,5km. Dit is vanaf deze automaat tot voorbij het gemeenthuis van Deinze of tot aan de N60 in Eke dorp. Maar er slapen ook kippen op de verlichting en ook op de dakgebinten.

 

In de zijmuren van de stal zijn er lichtstroken voorzien met ook lichtdoorlatende luchtinlaatkleppen. Op deze manier komt er ook zonlicht in de stal. Dit lijkt onmogelijk door de stalen platen aan de zijmuur maar deze bevatten inkepingen ter hoogte van deze lichtstroken. In de winter kan je hierdoor van op de E17 de lichten in de stal zien branden.

 

In de scharrelruimte plaatsen we hooi en luzerne balen om de natuurlijke reflex nog meer te stimuleren.

 

Op deze afbeelding zie je links de legnesten. Rechts daarvan hangt een drinklijn gevolgd door een voederlijn. Vervolgens zie je de zitstokken staan en in het midden van de afbeelding nog een voederlijn.

Rechts in de muren zie je de lichtstroken waarin ook de luchtinlaat in verwerkt zit.